Aπεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ προς ενίσχυση της ρευστότητας

Συνέντευξη τύπου έδωσε χθές ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης όπου αναφέρθηκε στις πράξεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί και εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο δράσεων που αναπτύσσει το Υπουργείο για τη ρευστότητα, το οποίο περιλαμβάνει το χρηματοδοτικό μηχανισμό 1 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζεται από το ΕΣΠΑ, το Εγγυοδοτικό Ταμείο &  την αποδέσμευση κονδυλίων ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ γι’ αυτές τις επιχειρήσεις με την εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών.
Όλα αυτά σχετίζονται με την ΕΤΕπ και την μεταξύ τους συνεργασία ενώ ταυτόχρονα, προωθούνται οι δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι η άμεση απεμπλοκή των κονδυλίων του  ΕΤΕΑΝ προς ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο:

  • τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί ήδη με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.
  •  τη διοχέτευση στην αγορά των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που παρέμεναν δεσμευμένα, με στοχευμένες δράσεις ώστε να πάνε τα κονδύλια αυτά στους πραγματικούς δικαιούχους.
  • τη διευκόλυνση της έκδοσης τραπεζικών εγγυητικών επιστολών και,
  • την εξυγίανση και βελτίωση της αξιοπιστίας του ίδιου του ΕΤΕΑΝ.

Κατόπιν των διαπραγματεύσεων με τις Τράπεζες & σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανακοινώθηκαν  4 σχετικές πρωτοβουλίες:
1. Από το Νοέμβριο τίθεται σε ισχύ αναδιάρθρωση δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί από ΕΤΕΑΝ&αποπληρωμή τους στις τράπεζες μέχρι Μάιο του 2014
2. Νέα χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ
3.Αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων λοιπών Προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ (π.χ.«Εξοικονομώ κατ’ οίκον» μείωση δικαιολογητικών έως 50%)
4. Πρόγραμμα εγγύησης για έκδοση εγγυητικών επιστολών συνολικής αξίας μέχρι 90 εκατ. ευρώ
Έχουμε λοιπόν τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ και παράλληλα έχουμε ένα πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -που εκκρεμεί από το Μάιο- το οποίο θα δοθεί μέσω των ΠΕΠ, των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Όσον αφορά στο τελευταίο ο Υπουργός δήλωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

*Δείτε όλο το κείμενο της Συνέντευξης εδώ