Ξεκινά το Πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας (100% επιδότηση)

Προκήρυξη της Δράσης «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» στο πλαίσιο του Επ. Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων»

Οπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας ανακοινώθηκε επίσημα το πρόγραμμα για την στήριξη της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΠΕΑΑ. Το πρόγραμμα αφορά τις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης της χώρας δηλαδή τις Περιφέρειες: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προυπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης 40.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει δύο Υποδράσεις. Και στις δύο δράσεις του προγράμματος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας οι δικαιούχοι θα λάβουν 100% επιδότηση και δεν απαιτείται να διαθέτουν δικό τους χρηματικό κεφάλαιο ενώ οι αιτήσεις ξεκινούν στις 1 Μαρτίου.

Υποδράση 1
Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για γυναίκες 18-35 ετών
Υποδράση 2
Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για γυναίκες 36-64 ετών

Οι Υποδράσεις θα υλοποιηθούν με βάση τον Εγκεκριμένο Οδηγό Προγράμματος, ο οποίο έχει αναρτηθεί εδώ.

Στον Οδηγό Προγράμματος περιγράφονται αναλυτικά, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, ο τρόπος καταβολής των χρηματοδοτήσεων, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι λοιποί όροι του Προγράμματος.

Δικαιούχοι είναι γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούµενες από ανεργία, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους µέλους της ΕΕ ή να είναι οµογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωµα διαµονής και απασχόλησης στη χώρα µας.

Η κάθε επιχείρηση θα επιδοτηθεί με ποσοστό 100% που αντιστοιχεί σε ποσό έως €32.000.

Πιο συγκεκριμένα, αιτήσεις στο πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας θα υποβάλλουν γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούµενες από ανεργία, χαρακτηριστικά τα οποία ορίζονται ως εξής:

  • έχουν την ιδιότητα της ανέργου, ή
  • έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία και βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ή
  • έχουν κλείσει την ατοµική ή προσωπική τους επιχείρηση κατά την τελευταία τριετία, δεν ασκούν άλλη επιχειρηµατική δραστηριότητα και δεν απασχολούνται µε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας, ή
  • απειλούνται από ανεργία, π.χ. εργαζόµενες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας κλπ.
  • Αυτοαπασχολούµενες ασφαλισµένες σε οικείους ασφαλιστικούς φορείς µε εισόδηµα χαµηλότερο από το εισοδηµατικό όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ

Επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες δαπάνες των επιχειρηματικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας 2013 είναι οι ακόλουθες:

  • Λειτουργικές δαπάνες επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δαπάνες ίδρυσης, δαπάνες παροχής υπηρεσιών νομικής και λογιστικής υποστήριξης, έξοδα προβολής κλπ.).
  • Ασφαλιστικές εισφορές του επιχειρηματία (στον κύριο φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης).
  • Δαπάνη παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου.
  • Δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών mentoring / coaching από συμβούλους με σκοπό την υποστήριξη των ωφελούμενων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για διάστημα έξι μηνών από την
  • Δαπάνες έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Δαπάνες κατάρτισης του δικαιούχου επιχειρηματία ή / και του νεοπροσλαμβανόμενου (ανέργου / άνεργης ή απειλούμενου / -ης από ανεργία) σε πιστοποιημένο φορέα επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Ετήσιο μισθολογικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών) που θα προκύψει από τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του προγράμματος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας είναι οι δικαιούχοι θα λάβουν 100% επιδότηση και δεν απαιτείται να διαθέτουν δικό τους χρηματικό κεφάλαιο.

Οι αιτήσεις για ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Ολοκληρωµένη παρέµβαση για την στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της Επιχειρηµατικότητας» ξεκινούν στις 1/3/2013 και θα γίνονται δεκτές έως τις 29/3/2013. Αρμόδιος Φορέας είναι ο ΕΦΕΠΑΕ.

Εάν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά:

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.