Νέο Πρόγραμμα:«Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (II)» Υποβολές έως 10/10/13

1/8/2013

Ανακοινώθηκε επίσημα το νέο προγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων απο το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ώς εξής:

“Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας) προχωρεί σήμερα στην προκήρυξη του Προγράμματος «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)» με αρχικό ύψος προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) 30 εκ.Ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος, σε συνέχεια της επιτυχούς προκήρυξης της προηγούμενης φάσης. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση (κύκλο) του προγράμματος έχουν ενταχθεί 746 επιχειρήσεις με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 98.127.008,38€.

Το Πρόγραμμα υποστηρίζει την εξωστρεφή και ανταγωνιστική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που θα τις βοηθήσουν να καταστούν παρούσες και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές δια μέσου ενεργειών απόκτησης διεθνών πιστοποιήσεων, προβολής και προώθησης σε τρίτες χώρες, σύγχρονων συστημάτων και μεθόδων marketing, σχεδιασμού και ανάπτυξης προϊόντων, υπηρεσιών και συσκευασίας, εκσυγχρονισμού εξοπλισμού κτλ. Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις (κυρίως ΜμΕ) να αναδείξουν τον εξωστρεφή προσανατολισμό ως βασική στρατηγική προτεραιότητά τους. Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των  Επιχειρήσεων (ΙΙ)» τις υποστηρίζει  προκειμένου να εκπληρώσουν ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται προς την κατεύθυνση αυτή, με ενισχύσεις που φθάνουν μέχρι και σε 55 % του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Σε σχετική δήλωσή ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει τα εξής: «Προχωρούμε σήμερα στην προκήρυξη του Προγράμματος «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ». Τέτοιου είδους προγράμματα εξασφαλίζουν πολλαπλά οφέλη για την οικονομία: τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αύξηση των εξαγωγών, υποστήριξη των επιχειρήσεων για την έναρξη ή την επέκταση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Αναμένουμε, όπως και στον πρώτο κύκλο υλοποίησης του προγράμματος, σημαντικό ενδιαφέρον από την αγορά και δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου η αξιολόγηση των αιτήσεων και η εκταμίευση των ενισχύσεων να γίνουν το συντομότερο».

 Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

-Επιλέξιμες είναι όλες οι νέες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1η Αυγούστου του 2012 στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών καθώς και επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου.

– Ισχύουν επιπλέον ειδικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ή / και ύψους ποσοστού ενίσχυσης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το αν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, κ.α.

-Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από €20.000 έως €200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για συγκεκριμένους κλάδους).

-Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδίους πόρους ή/και τραπεζικό δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ. παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής, παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.

-Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 30% έως 55 % και διαμορφώνονται  ως εξής:

 -Οι επιλέξιμες ενέργειες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα / υπηρεσίες σε νέες αγορές και περιλαμβάνουν επενδύσεις που εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

•Μηχανολογικός Εξοπλισμός – Ειδικές Εγκαταστάσεις

•Ενέργειες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών

•Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας.

•Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές – στόχους.

•Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.

•Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

•Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων (μόνο για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

•Λοιπές Ενέργειες (μόνο για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

– H επιλεξιμότητα των δαπανών ξεκινά από την 30η Ιουλίου 2013.

Η διάρκεια υλοποίησης των επενδύσεων είναι δεκαπέντε μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης υπό προϋποθέσεις.

–   Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκινά στις 5 Αυγούστου 2013 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου 2013. Λόγω στενών χρονικών περιθωρίων υλοποίησης του ΕΣΠΑ, σημειώνεται ότι δεν θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία αυτή.

Η ομάδα έργου της Corfu Planning βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για περαιτέρω διευκρινήσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κανονίσουμε μια πρώτη συνάντηση με τα στελέχη μας και να ενημερωθείτε περαιτέρω για τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας καθώς και να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τις τρέχουσες Επιδοτήσεις για Επιχειρήσεις ή  για Ιδιώτες

– Δείτε τον οδηγό του προγράμματος «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (II)» εδώ.

– Δείτε τα παραρτήματα του οδηγού του προγράμματος «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (II)» εδώ

(πηγή άρθρου)