Νέα Υπηρεσία απο την Corfu Planning: Προετοιμασία για την Κατάταξη Τουριστικών Καταλυμάτων σε Αστέρια και Κλειδιά


Νέα δεδομένα στον τουρισμό φέρνει η υπουργική απόφαση Y.A. 219/2015 (ΦΕΚ 14/12.01.2015) για τη διαδικασία πιστοποίησης των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων και κατοικιών σε κατηγορίες αστεριών και κλειδιών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει την πιστοποίηση των μονάδων ώστε αντίστοιχα με τις υπάρχουσες υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες να διαμορφώνονται οι κατηγορίες και ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να κρίνει με διαφάνεια για την επάρκεια των υπηρεσιών αλλά και το ύψος των τιμών.

Το Νέο σύστημα κατάταξης στα τουριστικά καταλύματα (Ξενοδοχεία και Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Δωμάτια-Διαμερίσματα / ΕΕΔΔ) καθορίζει τα εξης:

  • Τα ξενοδοχεία κατατάσσονται υποχρεωτικά σε πέντε κατηγορίες αστέρων, με ανώτατη την κατηγορία των πέντε αστέρων και κατώτατη την κατηγορία του ενός αστέρος.
  • Τα ΕΕΔΔ κατατάσσονται υποχρεωτικά σε τρεις κατηγορίες κλειδιών, με ανώτατη την κατηγορία των τεσσάρων κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία των δύο κλειδιών.
  • Για κάθε νέο σήμα ή για ισχύον που όμως τείνει να λήξει η ανανέωση του θα γίνεται πλεον με τη νέα Νομοθεσία και το σήμα πλέον θα ονομάζεται Πιστοποιητικό Κατάταξης

Το σύστημα διέπεται από την παρακάτω Νομοθεσία:

  • Y.A αρ. 21185-ΦΕΚ Β.10 – 09/01/2015 – «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων».
  • Υ.Α αρ. 216 -ΦΕΚ Β.2840 – 22/10/2014 – «Κατάταξη σε κατηγορίες με σύστημα κλειδιών και καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ).
  • Υ.Α αρ. 219 -ΦΕΚ Β.14 – 12/01/2015 – «Έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών αντίστοιχα».
  • Y.A. αρ. 91 (ΦΕΚ 69/Β/16.01.2015) Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 21185/13−10−2014 απόφασης Υπουργού Τουρισμού «Κατάταξη σε κατηγορίες με σύστημα κλειδιών και καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων−διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ)» (ΦΕΚ Β΄ 2840).
  • Κανονισμός ΞΕΕ

Η διαδικασία πλέον γίνεται μέσω του  Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε) και απαιτεί τα εξής:

  • Υποβολή αίτησης κατάταξης από την επιχείρηση (αυτοαξιολόγηση)
    Διαδικασία ελέγχων και επιθεωρήσεων από το Φορέα Διαχείρισης ΕΕ. (επιτόπια αυτοψία από πιστοποιημένους Επιθεωρητές)
  • Υποβολή προσωρινής τεχνικής έκθεσης Επιθεωρητή σε ΞΕΕ – Μέγιστος Χρόνος υλοποίησης Διορθωτικών Ενεργειών: έως 25 ημέρες
  • Υποβολή Τελικής έκθεσης Επιθεωρητή σε ΞΕΕ & Έκδοση του Πιστοποιητικού κατάταξης

H Ομάδα έργου της Corfu Planning μπορεί να αναλάβει την Προετοιμασία της Επιχείρησης για την Έκδοση του Πιστοποιητικού Κατάταξης εξατομικευμένα, εχέμυθα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Να προετοιμάσει την επιχείρηση για την επιτόπια επιθεώρηση και να σας προτείνει τρόπους για να λάβετε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία με ελάχιστο κόστος.

Corfu Planning, Ένας Σύμβουλος δίπλα σας…