Εγκύκλιος του Υπουργού ΑΝΥΠ Κωστή Χατζηδάκη για την επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ

Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα στο 2012, προβλέπει εγκύκλιος που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών. Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης και εστάλη ήδη χθες στα υπουργεία, τις Περιφέρειες και τις Διαχειριστικές Αρχές.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η υλοποίηση του ΠΔΕ συνδέεται άμεσα με την εισροή πόρων στη χώρα και για το λόγο αυτό αποτελεί κρίσιμο παράγοντα διαμόρφωσης των δημοσιονομικών εξελίξεων. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στη λήψη μέτρων που προβλέπουν:
1. Άμεσα αυτόματη ανάκληση των πιστώσεων για τα έργα που δεν προβλέπεται να αντλήσουν δαπάνες ως το τέλος του έτους (π.χ. έργα με εμπλοκές στη διαδικασία υπογραφής ή εκτέλεσης των συμβάσεων.)
2. Ανάκληση του 50% των πιστώσεων για τα έργα στα οποία τον Οκτώβριο διαπιστώνεται ότι η διαφορά μεταξύ εγκεκριμένων πιστώσεων και πραγματοποιημένων πληρωμών είναι μεγαλύτερη του 75%. Αν για κάποια από τα έργα αυτά απαιτηθούν νέες δαπάνες τα αιτήματα για αύξηση της πίστωσης πρέπει να κατατεθούν ως τις 10 Νοεμβρίου.
3. Κατανομή των πιστώσεων που θα αποδεσμευθούν από την παραπάνω διαδικασία, στους φορείς που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη.
(via)